Loading...

Vai pirmsskolas vecuma bērnam sastādīt ēdienkarti?

Ir neapstrīdami, ka bērnam nepieciešams saņemt pilnvērtīgu un daudzveidīgu uzturu. Bet - kā to nodrošināt? Un - kā visērtāk sekot līdzi tam, vai bērnam ēdienreizēs tiktu pasniegts ēdiens, kas ir vismaz pietuvināts ieteiktajām normām?

Normas, kopumā ņemot, ir vairāk vai mazāk vispārēji pieņemti ieteikumi, kuros galvenokārt vajadzētu orientēties pēc pārtikas produktu grupu noteiktā īpatsvara, daudzumu pielāgojot katra bērna vecumam, garumam/svaram, dienas ritmam un aktivitātēm individuāli. Sastādot mazu bērnu normas pārsvarā tiek ņemts vērā vidēji aprēķinātais (optimālais) garums/svars noteiktā vecumā.

Sīkāku informāciju vislabāk meklēt oficiālu iestāžu mājas lapās, kas nereti piedāvā arī interaktīvus materiālus un ikdienas produktu plānus, bet reizēm vispārīgāku izklāstu, kā, piemēram,

un
Maltīšu skaits - dienā pirmsskolas vecuma bērnam vajadzētu paredzēt apmēram 5 līdz 6 ēdienreizes, atkarībā no bērna vecuma un paradumiem. Parasti ēšanas reizes ir brokastis, otrās brokastis, pusdienas, launags un vakariņas. Nosakiet aptuvenu intervālu starp ēdienreizēm, taču vienmēr vadieties no tā, kādas ir bērna vajadzības. Trīs galvenās maltītes varat vairāk ieplānot, abas vai trīs pārējās - vairāk pielāgot.

Uzkodas un našķi. Uzkodas ir neatņemama bērna ikdienas daļa. Bērnam aktīvi kustoties un rotaļājoties, kā arī vērojot un iepazīstot apkārtējo pasauli, izsalkuma sajūta parādās arī starp lielajām ēdienreizēm. Tāpēc, jārēķinās ar iespēju sagādāt bērnam kādu uzkodu, piemēram, sviestmaizes, glazēto biezpiena sieriņu, jogurtu vai kādu augli. Arī saldinātajiem dzērieniem, šokolādēm, cepumiem un citiem našķiem ir sava vieta bērna ēdienkartē. Tiem gan nevajadzētu sastādīt īpatsvaru, taču laiku pa laikam varat ļaut savam mazulim pamieloties.

Uzmanīgi sekojiet līdz tam, ko tieši izvēlaties! Vienmēr pievērsiet uzmanību gatavā produkta sastāvam - tajā var būt sastāvdaļas, ko jūsu bērns nevar ēst pārtikas nepanesības vai alerģijas dēļ.

Plānošana - vai sastādīt ēdienkarti, paredzot, ko tieši gatavosiet vai piedāvāsiet bērnam katrā no dienām? Tas atkarīgs no daudziem aspektiem, tostarp, no jūsu dienas ritma, tā, vai vairāk ēdat mājās vai ārpus tām, kā arī - no tā, cik nopietni šim uzdevumam varat pievērsties. Plusi laikus sastādītai ēdienkartei: (1) jūs varat iepriekš iegādāties visus ēdienam paredzētos produktus; (2) jūs varat labāk plānot sava bērna uzturu; (3) jūs tādā veidā varat labāk saplānot dienu un ēdienreižu laikus, jo zināt, cik laika jums vajadzēs ēdiena pagatavošanai. Piezīmes par to, ko bērns lietojis uzturā, atsevišķos gadījumos būs noderīgas arī, lai noteiktu, kas (kāds produkts vai piedeva) varētu būt izraisījis alerģisku reakciju (t.i., ja tāda parādās). Tādos gadījumos vēlams konsultēties ar ārstu. Kā arī - svarīgi neiekļaut iespējamos nevēlamās reakcijas izraisītājus bērna ēdienkartē atkārtoti, vismaz atlikt to (uz noteiktu vai nenoteiktu laiku, vadoties arī no ārsta rekomendācijām).

Jebkurā gadījumā jārēķinās ar to, ka arī ēdienkarte, kā jebkurš plāns, reizēm jāmaina, vadoties no situācijas.

0 komentāri:

Ierakstīt komentāru