Loading...

Lāči

Ir trīs veidu lāči - brūni, balti un melnbalti. Un tad ir Vinnijs Pūks - Disney versijā viennozīmīgi dzeltens. Valkā kreklu un nodarbojas ar izmeklēšanu. Citās - atkarībā no ilustratoru un scenāristu gaumes. Bet - šoreiz par tiem pirmajiem trim.

Jau aptuveni divas nedēļas, dzīvnieku mācīšanās ir saistīta ar lāčiem. Zināmā mērā tas ir solis uz priekšu, jo iepriekš neiedziļinājāmies tālāk par vispārinājumu, piemēram, vāvere ir vāvere, punkts. Lai arī tā īsti nav.

Sākam ar to, ka lāči bieži ir reklāmu, animāciju un rotaļlietu motīvs, bet īstenībā tie var būt cilvēkam bīstami. Tieši lāču popularitāte ir viens no iemesliem, kas nodrošina to, ka sarunas par lāčiem var ilgi un gari turpināt. Jau pieminētais Vinnijs Pūks nebūt nav vienīgā versija. Atcerieties lāci Jogiju? Salīdzinoši nesen uzņemta arī pilnmetrāžas filma, bet jau pēc treilera noskatīšanās ir skaidrs, ka tajā ievērotas labākās Disney 'es sasitos un man nekas nekait' tradīcijas, kas nozīmē, ka mazākiem bērniem šis un tas jāpaskaidro. (Filmu vēl neesam skatījušies, ne atsevisķi, ne kopā.)


No populāro animācijas pilnmetrāžu listes par un ap lāčiem var minēt vēl šo un to. Piemēram, Brother Bear (divas daļas, pirms skatīties, jāzina, vai un kā paskaidrosiet cilvēka pārtapšanu dzīvniekā un vēl citas nianses) un Open Season (trīs daļas) - savā ziņā ikdienišķāka, bet vairāk piemērota lielākiem bērniem, sākot ar to, ka tajā liela nozīme ir izvērstiem dialogiem.


Top izvēle pie mācīšanās nedēļu kopsavilkumu šoreiz nav animācija. Arctic Tale mūs savaldzināja pilnībā, 3 un 5 gadu vecumam izrādoties saistoša visas filmas garumā, lai arī pārstāv dokumentālo žanru. Tagad mēs noteikti apsveram, vai noskatīties arī šo:



Atgriežoties pie īstiem lāčiem, lūk, arī daži lāču fakti:

> brūnie lāči dzīvo salīdzinoši visplašākajās teritorijās, pārtiek galvenokārt no ogām un augiem, reizēm papildinot ēdienkarti ar zivīm vai dzīvnieku gaļu; paceļas kājās ziņkāres vadīti, lai labāk saskatītu interešu objektu; izrādās, ka par grizlijiem zinātnieki strīdas - ir tie paši brūnie vai tomēr atsevišķa suga;

> polārlāči - mīļākais ēdiens - roņi, patīk vienatne, rudeņos iekārto sev migas sniega alās un tajās arī piedzimst mazuļi, parasti skaitā no viena līdz trim; viņiem ir tikai viens ienaidnieks - cilvēki;

> pandas - ēdelīgs lācis (laiski iekārtojies, ēdot pavada līdz 12 stundām diennaktī), par kuru sākotnēji bija doma, ka tas nemaz nav lācis, bet, teiksim tā, pāraudzis jenots :) tagad to grūti iedomāties, bet fakti ir un paliek fakti; galvenais barības avots - bambusu audzes; savvaļā dzīvo tikai aptuveni 1000 sugas pārstāvju (jā, pilnīgi pareizi - 1000).



1 komentāri:

  1. meee teica...:

    Kuri lāči patīk vislabāk ?

Ierakstīt komentāru