Loading...

Kas rīt būs pusdienās?

Katra jauna diena mājā, kurā aug bērni, saistās arī ar ideju meklējumiem ģimenes ēdienkartei. Un - nav pat svarīgi - vai meklējam, kā salikt kopā virtuvē atrodamos produktus, vai pārlūkojam pavārgrāmatas un interneta vietnes, lai izmēģinātu ko jaunu. Man pašai jāatzīst, ka tieši vēlme izmēģināt ko jaunu man ir aktuālāka, jo saistās ar vēlmi pieejamā budžeta un reizēm arī Latvijā nopērkamo produktu robežās daudzveidīgot mūsu ēdienkarti un gastranomisko pieredzi. Bet - ir labi atcerēties, ka dažas ierastas un pazīstamas receptes var sagādāt bērniem prieku un būt iecienītas...

Lūk, daži ēdienkartes paraugi (ne jaunākam bērnam par 1 gada vecumu, tomēr - vadoties no līdzšinējās bērna ēdienkartes). Šie paraugi nav izstrādāti vadoties pēc stingriem uzturvērtības principiem, bet tie katrā ziņā balstās uz vispārīgiem priekšstatiem par veselīgu uzturu un manu bērnu gaumi :) .

Pirmās brokastis: omlete ar sviestmaizēm
Otrās brokastis: augļu salāti (banāns, persiks un bumbieris + dzeramais jogurts)
Pusdienas: makaroni ar svaigu tomātu, siera un puķkāpostu mērci
Launags: deserta biezpiena sieriņi
Vakariņas: vistas zupa ar kartupeļiem, burkāniem un saujiņu rīsu (lai piedabūtu vecāko dēlu neatteikties no vistas gaļas, zupai izvārīto vistu ar nazi sakapāju sīkos gabaliņos un pieberu klāt pirms pasniegšanas)

Pirmās brokastis: olā un rīvmaizē apviļāti jeb panēti puķkāposti (parasti no viena vidēja puķkāposta sanāk tieši divām receptēm, rēķinot uz 2 pieaugušajiem un 2 bērniem), biezpiena sieriņi saldajam
Otrās brokastis: ievārījuma maizītes
Pusdienas: griķi ar bezpiedevu jogurta-svaigu gurķu mērci (garšvielas: sāls, timiāns un drusciņa piparu maisījuma vai daiviņa sakapāta ķiploka - mērci ieteicams pagatavot iepriekšējā vakarā)
Launags: cepts baklažāns un sviestmaizes
Vakariņas: kartupeļu biezputra ar maltās gaļas mērci (mērcei īstenībā reizēm pietiek ar salīdzinoši mazu daudzumu maltās gaļas, pat ar 100 - 150 gramiem)

Pirmās brokastis: cīsiņi un graudu maizes sviestmaizes
Otrās brokastis: gabaliņos sagriezti augļi, nesajaucot (ābols, banāns) un pāris cepumu
Pusdienas: ābolu pankūkas
Launags: biezpiena deserts - biezpiens + izkausēts saldējums + pāris ēdamkarotes dzērveņu ievārījuma
Vakariņas: biešu zupa

Dzēriena izvēlē mums populāras ir dažādas tējas un sulas, kā arī piens un dzeramais jogurts (bet retāk kā pirmāk minētie).

Lai cik ļoti jūs nevaldzinātu recepte, vienmēr esiet piesardzīgas ieviešot jaunu produktu bērna ēdienkartē un vienmēr atsakieties no tā, kas iepriekš izraisījis alerģiskas reakcijas (kā arī konsultējieties ar ārstu par šī produkta iespējamu ieviešanu bērna ēdienkartē).

Turpmāk vēl...

0 komentāri:

Ierakstīt komentāru