Loading...

Daddy Pig doesn't want to do anything today

Es atceros savu sarunu ar Diānu Zandi par veģetatīvo distoniju. Viena no tām atziņām, kas toreiz tika minēta, runājot par pārslodzi, un kas ikdienā nemanāmi piemirstas, ir: mums visiem nepieciešamas dienas, kad darīt tieši NEKO. Bērniem arī. Arī, ja mēs visu laiku izjūtam vēlmi viņus organizēt, paredzot nodarbes vai nodarbības. 

Animācijas seriāls Peppa Pig ir paredzēts pirmsskolas vecuma bērniem. Tā galvenie varoņi ir cūciņu ģimene. Katrā no sērijām atspoguļots mazliet viņu ikdienas, aptverot dažāda spektra situācijas, kā tas parasti ir šādiem seriāliem raksturīgi. Viens gan - bērnu animācija bieži ir daudz precīzāka dažādu raksturu un rakursu attēlošanā, lai arī lakoniskāka (salīdzinājumā ar programmām, kuras mēdz rādīt ap četriem pēcpusdienā un vakaros, pēc ziņām). 

Lielās lietas sastāv no mazajām (piedodiet, noteikti atkārtojos)
Sarežģītās no vienkāršajām. 
Vienīgais iemesls, kāpēc to reizēm ir tik grūti ieraudzīt, esam mēs paši. 
Ņemot mūs katru tikai pašu par sevi.

Animācija ir tieša, atklāta un rotaļīga - kādi mēdz būt bērni. Bet tā ir arī mazliet.. par daudz jauka. Ne bērniem. Bērniem varbūt tā nešķiet. Bet pieaugušajiem, kuri pieraduši pie tā, ka paldies par naudas atlikumu var šokēt kioska pārdevēju, ilgstoši skatīties šo animācijas seriālu varētu šķist, teiksim, neierasti.

Filmiņas veidotas tā, lai pakāpeniski nostiprinātu dažādas pirmsskolas vecuma posmā apgūstamas iemaņas. Piemēram, salīdzināt lielumus, noteikt atšķirības laika apstākļos un tam līdzīgi. Tostarp, tā attīsta sajūtu, ka tādas 'pelēkas' lietas kā dienaskārtība ir ļoti objektīvas un vajadzīgas un ka tā neliek darīt tikai mums - tā dara visi, jo tas ir vajadzīgi (apaut gumijas zābakus pirms lēkāšanas pa peļķēm varbūt arī nav pati nepieciešamākā lieta, ko iemācīties, bet iztīrīt zobus pirms gulētiešanas gan). 

Animācijas stāstiņi veidoti arī tam, lai nostiprinātu vecākos izpratni par lietām, kas bērnu skatījumā ir foršākais iespējamais laika pavadīšanas veids noteiktos apstākļos.

Peppa Pig ir arī vizuāli ļoti 'viegla'. Par vienu trešdaļu neprecīza formās un līnijās (pēc bērnu zīmējumu principa). Nepārsātināta. Tajā, kā labās vecmāmiņas pankūkās, viss ir pareizajās proprocijās (cukuram vienkārši ir jābūt drusku par daudz). Un tā ir laba - saturiskā un vizuālā ziņā - lai trenētu bērnu atmiņu un atstāstīšanas prasmes.

Un viennozīmīgi - Peppa Pig ir vērts paskatīties tāpēc, ka šī animācija atgādina par svarīgo, ko mēdzam aizmirst. Piemēram, to, ka mums visiem vajadzīgas dienas, kurās darīt NEKO.

0 komentāri:

Ierakstīt komentāru