Loading...

Nē, mammu - tas taču nav pleķis!

Tas, kas mums, pieaugušajiem, reizēm šķiet dezorganizācija un pat netīrība vai lietu bojāšana, bērnuprāt ir pilnīgi loģisks risinājums, labākais iespējamais variants vai pat mums veltīts mākslas darbs. Līdzīgi, kā, piemēram, mūsu ausij neklausāma lego grabināšana, maisot tos ar zīmuli par rotaļlietu kasti, ir pavadījums jautrai rīta dziesmiņai.

Situācijas, kurās bērnu kreativitāte var būt par iemeslu vecāku raizēm ir diezgan daudzveidīgas un pārsvarā pilnīgi neiederas mūsu ikdienas plānos. Piemēram, mīļš apsveikums mammai uz spoguļa ar lūpu krāsu vai izkusušu šokolādi. Un - vai gan ir noziegums, ka pilnīgi garlaicīgas bērnistabas tapetes tiek izkrāsotas? Tas taču nekas, ka remonts veikts pirms divām, trim dienām. Un - aplikācija no uzlīmēm vispār ir mūsdienīga pieeja interjera veidošanā.. Bērnaprāt..

Tikai - ne vienmēr lietas no citu redzes punkta ir tādas pat. Vai gan ar mums arī nav tā? Un - vai mēs nebūtu priecīgi, ja priekšnieks mūsu projektu vienkārši papildinātu ar veicamajiem labojumiem, nevis klasificētu mūsu ieguldījumu par nekur nederīgu ar apmēram šādiem vārdiem: "es nemaz nezinu, ko tagad ar to visu darīt!"

Par to var padomāt arī vēl mazliet citādi > kā mēs justos, ja Kāds, Kuram ir daudz plašāks redzesloks par mūsējo un Kuram ir iespēja paskatīties uz mūsu dzīvi no Augšas (ne visi tic Dievam, tāpēc runāju šādā formā, mēģinot izteikt domas būtību), pie mūsu visnotaļ labi domātā, bet tomēr ķēpājuma mūs apveltītu ar dusmu izvirdumu?

Tomēr - es nevienu brīdi nedomāju, ka mums tāpēc jāatbrīvo bērni no atbildības par viņu rīcību. Gluži pretēji - viņiem ir jāzina, kur viņi var un kur nevar tik brīvi izpausties, kā pašiem tas ienāk prātā. Tas attiecas arī uz radošo materiālu izvēli - jo ir zināma starpība starp netīšu izmēģinājumu un vienkāršu ķēpāšanos ar ēdienu pa virtuves galdu, kad mammas pusdienu izvēle ne visai iet pie sirds. Bet...

Mēs varam mēģināt padarīt kreatīvāku un jautrāku bērnu ikdienu, ierastos materiālus vai tehnikas aizstājot ar bērnuprāt foršajiem, pēc savas izvēles. Daži varianti: 
> aplikācijas uz papīra var veidot arī no makaroniem, rīsiem vai griķiem (katram pašam jāizlemj, vai tā ir vai nav ķēpāšanās ar ēdienu, manuprāt, nav);
> vannā lieliska rotaļa ir sasaldētu ledus gabaliņu peldināšana un to izkušanas novērošana - interesantāk, ja tie ir krāsaini;
> zīmēšana ar pirkstiem ir aizraujošāka, kā zīmēšana ar otām vai zīmuļiem;
> ar uzlīmēm izdekorēts ledusskapis nebūs briesmīgs nodarījums ne interjeram,  ne ledusskapim;
> ja kopīgi gatavojat saldumus, šokolāde un marcipāns var būt ne tikai lielisks materiāls, bet arī garšīgs rezultāts.

0 komentāri:

Ierakstīt komentāru