Loading...

Vai lielais kalmārs ir īsts?

Nedēļas nogalē skatījāmies vienu no bērnu iecienītākajām animācijām - Sinbad: Legend of the Seven Seas (DreamWorks, 2003). Filmiņas sākumā milzīgs kalmārs dodas uzbrukumā kuģim - pirmā bērnu reakcija > vai tie tiešam ir tik lieli? Pirmā filmas varoņu reakcija > dievu iejaukšanās.. Tas noteikti ir pietiekams iemesls uzzināt vairāk.

Pirmā atbilde: jā, tie ir TIK lieli. Lielākā atrastā kalmāra ķermenis sniedzas līdz 18 metru garumam un ir 900 kilogramu svarīgs. Iespaidīgi, vai ne?

Otrā atbilde: pārsteigums ieraugot kalmāru ir dabiska reakcija, jo to dzīves vide ir okeāna dzīles. Tik pat likumsakarīgi, ka šāda neredzēta kustoņa uzbrukums Sinbada leģendā tiek piedēvēts dieviem - tas ataino mītu hierarhijai raksturīgās domāšanas pamatprincipus, vienlaikus parādot arī to, ka cilvēki reizēm rada paši savas versijas daudz labprātāk, lai izpētītu un noskaidrotu. Protams, jāņem vērā, ka minētās animācijas scenārijā ir arī viena no vidusjūras reģionā zināmajām dievēm - Erisa (un tas tiešām ir domāts kā viņas darbs, bet princips, ka bez citiem variantiem uzreiz tiek tā arī pieņemts, tik un tā parāda to, ko parāda). Līdz ar to - iespējams, ka šī animācija ir garākas sarunas vēra - par to, kas ir kas. Un arī par kontekstiem. Vismaz - ar lielākiem bērniem. Bet tikmēr mēs pagaidām interesējamies tikai par kalmāru >>

Vēl daži kalmāru fakti:
> vidējais milzu kalmāra izmērs novērtēts ar 10 metriem un 200 kilogramiem
> cilvēki tos sastop un var novērot ļoti reti, ir jūtams fotoattēlu deficīts
> milzu kalmārs ir lielākais bezmugurkaulnieks dzīvnieku valstī (cik mums ir skaidrs no zinātnieku dotās informācijas)
> milzu kalmārs ir gaļēdājs un var notiesāt pat mazu vali
> šie jūras dzīvnieki spēj mainīt krāsu
> zvejnieku atradumi liecina, ka šie milzīgie ūdens iemītnieki mājo visos lielajos ūdeņos

Zīmētais kalmārs diezgan labi aplūkojams minētās animācijas reklāmas video:


Pati animācija ir diezgan spraiga, tajā ir daudz notikumu un visa pamatā stāsts par to, ka ikvienam ir dota izvēle. Iespējams, ka daļai auditorijas animācija var šķist pārāk paredzama, bet tā ir viens no labākajiem klasisko pasaku piemēriem. T.i., piemēram, ja salīdzinām ar pēdējo gadu aktuālajām animācijām  - gan DreamWorks, gan Pixar, tad ļoti iespējams, ka no zināma vecuma (apmēram 10 - 12 gadiem) tā varētu šķist arī nedaudz garlaicīga. Bet - salīdzinājumam - mani puikas nespēj noturēt uzmanību pie Disney 1973. gadā veidotās Snow White and the Seven Dwarfs. Godīgi sakot - es arī ne, lai gan bērnībā laikam tā šķita pat laba. Bet stāstu par Sinbadu animācijā esam noskatījušies reizes 5, vismaz. Un tā joprojām ir pieprasīta (pārējo topu veido Neparastie rīdzinieki, Dauka, 2001; Tarzan 2, Walt Disney Pictures, 2005; Ratatouille, Pixar & Walt Disney, 2007; Cars 2, Pixar & Walt Disney, 2011).

Post scriptum..

Nosaukums: Sinbad: Legend of the Seven Seas
Gads: 2003
Animācijas ilgums: 1:25
Vecums: aptuveni sākot ar 4 līdz 10 - 12 gadi (filmā ir daudz piedzīvojumu, un ir arī zobenu kauju ainas, bet.. nekā ļoti pārspīlēta, ja vien par pārspīlētu neuzskatāt gigantisku kalmāru vai gigantisku ērgli, nu, vai Erisu.. bet - vajadzētu ar bērnu izrunāt, kādus akrobātiskus trikus un kāpēc var veikt pieredzējušie jūras braucēji, bet viņiem tas pats nebūtu piemēroti)
IMDB reitings: 6,5

0 komentāri:

Ierakstīt komentāru