Loading...

Kā iesēdināt polārlāci auto?

Pirms kāda laika manā pastkastītē ieradās Timijs Negals. Ar visu lāci. Un visām savām diezgan apjomīgajām problēmām, vismaz divos plānos: pirmajā plānā, no bērna perspektīvas redzamajām, otrajā plānā - ar tām, ko var piefiksēt lasot tad, kad pamatskolas sols ir jau pasen aiz muguras.  Lai gan - iespējams, ka šajā grāmatā ir vairāk par divām kārtām, jo Timijs ir pavisam neparasts bērns ar ļoti radošu interpretāciju par to, kas grāmatas kontekstā redzama kā reālā situācija, arī mazajiem lasītājiem. 

Izdevniecība White Book jau tuvākajā laikā, oktobra pirmajā pusē, plašākai auditorijai piedāvās jaunu bērnu grāmatas tulkojumu. Latvijā Stefana Pastisa (Stephan Pastis) Timmy Failure ierodas kā Timijs Negals. Un, uzreiz piebildīšu, šis ir viens no veiksmīgākajiem tulkojumiem, ja salīdzinu pēdējā laikā lasītās grāmatiņas (un ne tikai nosaukuma izvēle).

Starp citu, iepazīstieties, Timijs >>



:) :) :)

Citi grāmatas plusi ir dinamiskais sižets un ilustrācijas, kurās vērtība ir ne tieši mākslinieciskumā, bet tajā, cik lielā mērā tās papildina tekstu, radot grāmatas sajūtu. Nevis grūti, bet tieši neiespējami iedomāties Timiju Negalu kaut mazliet citādi..

 Grāmata būtībā ir Timija piezīmes, izvēlēto stilu saglabājot ar interesantu vizuālo risinājumu ne tikai attēlos, bet arī lapu noformējumā. Un piezīmes ir par dzīvi un sapņiem: par to, ka mēs katrs esam mēs pats, par vēlēšanos, kas mums piemīt, par ikdienu, par cilvēkiem ap mums un par to, cik lielā mērā mums katram pasaule ir tāda, kā mēs to ieraugām.. :) un, jā, kas ir ne mazāk svarīgi - par to, kā iesēdināt auto polārlāci, "kas ir pietiekami liels, lai padarītu neredzamas tavas kļūdas".

Vienīgais, ko pagaidām sev atstāju uz jautājuma zīmes, ir vecums. Šī nekļuva par skaļi lasāmo grāmatu mums, jo esmu diezgan pārliecināta, ka ar 3 - 5 ir tomēr tai par maz. Visticamāk grāmatiņas auditorija varētu būt bērni, kurus varētu uzskatīt par Timija vienaudžiem (11+, apmēram pamatskolas vidus..), pēc manām domām. BET - šo grāmatu es noteikti rekomendētu izlasīt pieaugušajiem. Tās stāstījums par visai pašpārliecināto mazo detektīvu ļoti labi ilustrē arī pieaugušo ikdienā bieži novērojamas sadzīves ainas, attieksmes un komunikācijas problēmas - t.i., ja vien esat gatavi ielūkoties tajā ciešāk.

Ko vēl būtu vērts zināt? Grāmatas autors ir New York Times karikatūrists un grāmatas novērtējumos tiek izcelts tieši tās humoristiskais skatījums uz lietām un notikumiem.

0 komentāri:

Ierakstīt komentāru