Foto: Lat Eko Food |
Latvijas veikalos, kopumā ņemot, ir salīdzinoši šaurs pārstāvēto bērnu pārtikas ražotāju skaits. Par ekoloģisko produkciju nemaz nerunājot. Tāpēc jo īpaši liels prieks par tepat Latvijā tapušu un nu jau arī realizētu iniciatīvu (ar JIC biznesa inkubatora atbalstu) - par Rūdolfu...
Rūdolfs ir jauna, Latvijā ražota zīdaiņu un bērnu pārtikas līnija, kurā kā izejvielas izmantotas tikai Latvijas bioloģiskajās saimniecībās audzētie augļi un ogas. Šobrīd veikalos jau pieejami septiņi dažādi biezenīši, kas piemēroti bērniem no sešu mēnešu vecuma: āboli + smiltsērkšķi, āboli + mellenes, āboli + ķirbji, āboli, ķirbji + smiltsērkšķi, ķirbji + upenes, ķirbji.
Uz maniem jautājumiem par jauno produktu atbild Lat Eko Food vadītāja Egija Martinsone.
Kāpēc Rūdolfs?
Egija: "Ideja par bērnu pārtikas ražošanu
radās no personīgās pieredzes. Piedzimstot dēlam, sapratu, ka Latvijā nekas no
gatavās pārtikas mūsu mazuļiem netiek ražots. Lietojot šobrīd pieejamo plašo
importa produktu klāstu, jāatzīst, ka mūsu gadījumā tie regulāri izraisīja
alerģiskas reakcijas un, konsultējoties ar pediatriem, viens no mani
pārliecinošākajiem viedokļiem bija tas, ka bērnam (un arī pieaugušajiem) uzturā
jālieto sava ģeogrāfiskā reģiona izcelsmes pārtika, it īpaši jau uzsākot
piebarošanu no 6 mēnešu vecuma. Tā kā Latvijā gatavu produktu veidā bērnu
pārtika nebija pieejama, kopīgā projektā ar Latvijas Valsts Augļkopības Institūta zinātniekiem un Latvijas Pediatru -
gastroenterologu asociācijas pediatriem izstrādājām šos produktus
tieši Latvijas bērniem. Tā kā savulaik esmu ieguvusi pārtikas tehnologa profesiju
un vēlāk uzņēmējdarbības izglītību, ne mirkli nešaubījos, ka man ir jārealizē
šis projekts un jādara viss, lai Latvijas bērniem būtu iespēja lietot savā
uzturā atbilstošu un veselīgu pārtiku. Šobrīd esam lepni par to, ka liela
entuziasma un neatlaidīga darba rezultātā jau varam palutināt savus mazuļus ar
īstu pašmāju bērnu pārtiku no Latvijas bioloģiskajām lauksaimniecībām.
Nosaukums "Rūdolfa gardais
mammas biezenis", protams, jau runā pats par sevi un stāsta, kā tas tapis.
:) Man ir dēliņš Rūdolfs, kurš bija šīs idejas iniciators, un viņa mammas
gādībā ir tapuši šie gardie Bio biezenīši. Šobrīd, saņemot pirmās lieliskās
atsauksmes, produkts attaisno savu nosaukumu, jo biezenīši tiešām ir kā ar mīļās mammas
rūpību gatavoti un ļoti gardi!
Biezenīšu nosaukumi un produktu līniju reprezentējošie tēli veido
stāstu par mazo Rūdolfu un viņa draugiem (jaukajiem
auglīšiem uz etiķetēm), par mammu mīlestību un rūpēm par to, kas mums ir
visdārgākais - mazuļi, kuriem mēs esam gatavas dot vislabāko, ko vien spējam!"
Kāpēc ir tik svarīgi, lai izejvielas būtu ražotas tieši bioloģiskajās saimniecībās?
Egija: "Beidzot
jau arī mūsu sabiedrība sāk apzināties, ka bioloģisks dzīvesveids nav tikai
modes lieta, tā jau ir mūsu gadsimta nepieciešamība un pēdējais laiks sākt
par to domāt, ja kāds vēl šaubās vai ar skepsi par to izsakās. Ar bioloģiskām
metodēm audzēti produkti dod mums iespēju lietot uzturā tiešām tīru un
pesticīdiem vai citām kaitīgām vielām neapstrādātu pārtiku, ko mūsu sabiedrība
jau palēnām sāk novērtēt arvien vairāk un vairāk, saskaroties ar
konvenciālās pārtikas lietošanas arvien biežāk izraisītajām sekām. Un tas tiešām
ir apsveicami, ka cilvēki izvēlas uzturā lietot bioloģiskus produktus, jo
ir taču tik daudz lietas mums apkārt, ko nav iespējams izvēlēties vai
no kā nav iespējams izvairīties ikdienā kā, piemēram, dabas piesārņojums. Ne velti slavenais
teiciens saka "mēs esam tas, ko mēs ēdam". Vairāk par
bioloģisko produktu nozīmi un bioloģiskajām saimniecībām varat uzzināt Latvijas bioloģisko saimniecību asociācijas mājas lapā."
Iespējams, ka smiltsērkšķis varētu šķist bērnu biezeņiem nedaudz netipiska sastāvdaļa... Pat pieaugušie to ne vienmēr labprāt izvēlas garšas dēļ. Varbūt vēlreiz par to, kāpēc tas ir tik vērtīgs?
Egija: "Smiltsērkšķi ir ļoti vērtīgs
organisma apgādātājs ar dabiskajiem vitamīniem, jo tie satur praktiski visus
dabā esošos vitamīnus un ir īpaši vērtīgi ar savām dziednieciskajām
īpašībām. Ārsti smiltsērkšķu produktus iesaka lietot gan topošajām
un jaunajām māmiņām, gan pavisam maziem bērniem zīdaiņa vecumā. Īpaši ieteicams
smiltsērkšķu produktus lietot ziemas un pavasara sezonā, lai paaugstinātu
organisma aizsargspējas un papildinātu izsīkušos vitamīnu krājumus. Paaugstinot imunitāti, smiltsērkšķu sula un eļļa netieši palīdz arī pie
visām infekcijas slimībām. Smiltsērkšķi
satur vairāk nekā desmit taukos un ūdenī šķīstošos vitamīnus. Bez tam,
pateicoties smiltsērkšķu sastāvam, šie vitamīni ļoti labi saglabājas un
organismam tos viegli uzņemt. Smiltsērkšķos ir minerālvielas: dzelzs, mangāns,
varš. Atšķirībā no citām ogām, smiltsērkšķi satur arī B grupas, PP un K
vitamīnus, ļoti daudz E vitamīna, kā arī vairāk nekā 15 dažādu mikroelementu.
Kombinācijā ar ābolu un ķirbju biezeņiem, kas šobrīd pieejami mūsu sortimentā,
tie veido ļoti patīkamu un maigu garšas harmoniju.
Lai mazuļiem labi garšo un mēs apsolām rūpēties
par veselīgu un gardu maltīti Latvijas bērniem arī turpmāk!"
Rūdolfa produkcijas klāsts tiks paplašināts, sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti izpētes
darbs turpinās.
0 komentāri:
Ierakstīt komentāru