Ir gan ogas, kuru īstais laiks jau šovasar aiz muguras, bet arī tās neapšaubāmi jāiekļauj Latvijas vasaras ogu alfabētā jeb īsrakstā par idejām, kā iekļaut šīs dabas veltes ikdienas ēdienkartē. Šoreiz no mūsu virtuvē iecienītā, jo skaidrs jau ka iespēju ir daudz, sākot no klasiskā varianta ogas, piens un cukurs un turpinot līdz pat mājas kūkām.
Avenes - aveņu pankūkas - saspiestas ogas vai jau gatavu ievārījumu pievieno pankūku mīklai.
Ērkšķogas - ērkšķogu saldā maize, ko cep apmēram uz pusēm ņemot kviešu un rudzu miltus, vajadzīgs arī raugs, ūdens, ola un diezgan daudz cukura. Citādi recepte daudz neatšķiras no maizes standarta.
Jāņogas - ogas ar cukuru samaisa un pasniedz kā atsevišķu saldo, īpaši atspirdzinoši vasaras karstajās dienās.
Ķirši - ķiršu strūdele viennozīmīgi ir visiemīļotākais ķiršu ogu ēdiens, lai arī - nevar nepieminēt saldējumu - īpaši, ja tas ir šokolādes (mazie vēl par mazu, bet pilna kombinācija ietver arī valriekstus).
Mellenes - ķīselis, kas var tikt kombinēts ar rīsu un putukrējuma maisījumu vai bubertu.
Upenes - lielākoties tiek gatavotas ziemai un pa kādai burciņai taupītas slimošanas reizēm. Turklāt - upenes maniem puikām šķiet stipras un tāpēc nav īpaši iecienītas ēšanai pašas par sevi, lai arī ievārījums ar mīkstu balto maizi nozūd vienā rāvienā.
Zemenes - mājas biskvītkūka ar svaigu, ar cukuru saspiestu zemeņu pildījumu un zemenēm kā dekoru. Jautāsiet - tiešām ikdienai? Jā - sestdienas vakara pusei ar animācijas filmiņu, ērti iekārtojoties dīvāna spilvenu čupā (atkarībā no laika apstākļiem, šī recepte var tikt papildināta ar siltu segu).
Vēl šogad pirmo gadu ogas saldējam un tā pietaupām ziemas laikam. Dažās kastītēs salikām gan ērkšķogas, gan upenes. Protams, nav jau saldētas ogas tas pats, kas svaigas, bet - ir labi dažādībai ar kompotiem un ievārījumiem.
Vēl šogad pirmo gadu ogas saldējam un tā pietaupām ziemas laikam. Dažās kastītēs salikām gan ērkšķogas, gan upenes. Protams, nav jau saldētas ogas tas pats, kas svaigas, bet - ir labi dažādībai ar kompotiem un ievārījumiem.
0 komentāri:
Ierakstīt komentāru